Ρόφημα προλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ σε άτομα με ήπια νοητική διαταραχή

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσιεύμα στο iatronet.gr

Ελληνική μελέτη διενεργήθηκε σε 30 ασθενείς. Κανένας δεν εμφάνισε Αλτσχάιμερ μετά από ένα έτος χορήγησης. Τι λέει στο iatronet.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Βασίλειος Παπαλιάγκας.

Το 10% με 15% των ατόμων που παρουσιάζουν ήπια νοητική διαταραχή – ένα προστάδιο της άνοιας- μεταπίπτουν σε νόσο Αλτσχάιμερ σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες. Ένα λειτουργικό ρόφημα – συμπλήρωμα διατροφής με βάση το ασπράδι αυγού μπορεί να προλάβει αυτή τη μετάπτωση, όπως έδειξε ελληνική μελέτη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Στο σύνολό τους οι 30 ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή στους οποίους χορηγήθηκε το ρόφημα παρουσίασαν γρήγορα αυξημένες τιμές βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος, ενώ μείωσαν σημαντικά την τιμή της ομοκυστεϊνης, με τελικό αποτέλεσμα κανένας να μην εμφανίσει νόσο Αλτσχάιμερ σε διάστημα ενός έτους.

“Με βάση τη διεθνή εμπειρία, θα περιμέναμε να δούμε 4 με 5 άτομα από τα 30, ίσως και παραπάνω, να εξελιχθούν σε νόσο Αλτσχάιμερ. Δεν εξελίχθηκε κανένας. Όλοι παρέμειναν σταθεροί νοητικά”, λέει στο iatronet.gr ο νευρολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Βασίλειος Παπαλιάγκας (φωτογραφία). Εξηγεί τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους το ρόφημα μπορεί να προλάβει τη μετάπτωση στη νόσο και περιγράφει τα επόμενα βήματα της επιστημονικής έρευνας.

Η μελέτη

Οι χαμηλές τιμές βιταμίνης Β12 και του φυλλικού οξέος συνδέονται με διαταραχές μνήμης, ενώ οι υψηλές τιμές ομοκυστεϊνης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ.

Στο πλαίσιο της μελέτης EggWhiteBrain, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ως βάση το ασπράδι αυγού και το εμπλούτισαν με την κατάλληλη αναλογία Β12 και φυλλικού οξέος, για την δημιουργία ενός λειτουργικού ροφήματος που θα καταναλώνεται ευχάριστα και θα έχει στόχο την αύξηση των τιμών Β12 και φυλλικού οξέος και την παράλληλη μείωση αυτών της ομοκυστεϊνης. Το ρόφημα εξασφάλισε πατέντα -η εταιρεία ”Αυγοδιατροφική Α.Ε.”- από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, άρχισε να χορηγείται σε ένα δείγμα 45 ατόμων, εκ των οποίων οι 30 παρουσίαζαν ήπια νοητική διαταραχή και οι 15 ήταν υγιείς εθελοντές, ως ομάδα ελέγχου. Σκοπός ήταν να διερευνηθεί η πιθανή θεραπευτική του δράση.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται ήδη από τον πρώτο μήνα της χορήγησης. Σύμφωνα με τα πρόδρομα αποτελέσματα, που παρουσίασε ο κ. Παπαλιάγκας τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νόσου Alzhieimer και του 5ου Μεσογειακού Συνεδρίου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, στη Θεσσαλονίκη, τα επίπεδα Β12 και φυλλικού οξέος σχεδόν διπλασιάστηκαν σε ένα μήνα χορήγησης και παρέμειναν σταθερά στη συνέχεια μετά τη μείωση της συχνότητας. Παράλληλα, μειώθηκε στατιστικά σημαντικά η ομοκυστεϊνη και παρέμεινε σταθερή στη συνέχεια.

Πρόσφατα νέα
Μετάβαση στο περιεχόμενο